(Imatge: presentació del procés de creació de ‘El so dels Titelles’, d’Andrea Cruz i Toni Masegosa. Suralita, Manacor, 2024. Foto: Jordi Alomar)

Comença aquest dissabte dia 2 de novembre la 10ena edició de l’IF Barcelona, el festival internacional de teatre visual, d’objectes i titelles, que des d’una escena qüestionada i indòcil, explota la potència del gest, de l’escena i de la imatge, i obre un espai per a la imaginació a través de dramatúrgies visuals, d’objectes i de figures.

Imatge: Criatures, d’Aimar Galdos i Helena Munoz)

Amb direcció de Sara Serrano i curadoria de Jordi Alomar i Sara Serrano, aquest any l’IF Barcelona s’amplia a 13 espais, amb més d’una trentena de propostes d’aquí i d’arreu: exhibicions, ponències, obertures de residències, tallers i projectes educatius i unes jornades Pro de pensament amb el nom de ‘Teixidores‘, que iniciaran el festival aquest dissabte a l’antiga presó La Model (vegeu aquí).  

Podeu veure el programa complet del Festival clicant aquí: https://ifbarcelona.cat/

IF BARCELONA 2024 – X EDICIÓ. DRAMATÚRGIES DE LA IMATGE

IF Barcelona, una vegada més, revela la cruïlla del llenguatge. Des d’una escena qüestionada i indòcil, explota la potència del gest, de l’escena i de la imatge, i obre un espai per a la imaginació a través de dramatúrgies visuals, objectuals i de figures.

Ara que la realitat s’emmotlla cada cop més a la complaença innòcua, en la perpetració d’un ordre envanit, els putxinel·lis incendien les casernes i ens recorden —sense treva— que res no pot valdre més que la pròpia llibertat.

Imatge de ¿Y AHORA QUÉ?, de Cristián Weidmann amb Adriano Galante. Foto companyia

El llenguatge que va més enllà de la paraula és la font d’un art primigeni que, al llarg dels anys, es metamorfosa en múltiples formes, reflectint, configurant i subvertint la realitat que habitem i que ens habita.

El titella és també això: una batzegada a qualsevol ordre, un esclat sempre a punt i una mirada atiada.

En deu edicions fent camí, continuem caminant enllà, on tot és perifèria.

Espectacles nacionals i internacionals

En aquesta edició comptem amb un gran nombre d’artistes catalans o residents a Catalunya com Monte Isla, amb l’espectacle ‘Donde comienza el bosque acaba el pueblo’; Federica Porello, artista habitual a IF Barcelona, amb l’estrena del seu nou projecte ‘Vicini’; Marc Vilanova amb el projecte participatiu ‘El Candidat (o La candidata)’; Magda Puig i Andreu Martínez, amb l’espectacle ‘Thauma (un poema escènic)’; Societat Doctor Alonso, amb la seva peça més recent, produïda com a residents d’IF Barcelona, ‘Hospital de campo’; o David Ymbernon, presentant el seu micro espectacle ‘Els Domicilis de Latung La La’ a la Fundació Pis Ymbernon.

A més, tindrem un nodrit grup de companyies de l’estat espanyol, destacant noms com Macarena Recuerda Shepherd amb el tancament de la seva trilogia sobre l’il·lusionisme: ‘COSA, intervenir un cos’, trilogia presentada en festivals de gran renom en el teatre de titelles com el festival mundial dels titelles de Charleville-Mézières o el Festival Internacional de Titelles de Porto. També artistes que han desenvolupat gran part de la seva carrera internacionalment com Cristián Weidmann, que presentarà el projecte en residència d’IF 2023-2024 ‘¿I ara què?’, una creació teatral acompanyada d’Adriano Galante i basada en la salut mental. També hi participaran els valencians Sandra Gómez i Vicent Gisbert amb ‘El so de les coses’, una mirada al treball de cos i objecte des de la perspectiva de la investigació i de la dansa.

Imatge deHOSPITAL DE CAMPO, de Societat Doctor Alonso. Foto companyia

Des de Mallorca, Andrea Cruz i Toni Masegosa, referents del teatre visual i del teatre de titelles respectivament, i seleccionats en la primera convocatòria conjunta de creació iniciada aquest any amb la Fira Mediterrània de Manresa, ens mostraran ‘El so del titelles’. Amb ells redescobrirem el teatre tradicional dels titelles mediterrànies a través d’una sèrie d’intervencions teatrals o espectacles dins d’un marc escenogràfic/instal·latiu.

Cal destacar també els projectes provinents de l’àmbit internacional, com ‘War Maker’ de la companyia txeco-palestina Dafa Puppet Theatre: un espectacle basat en la història real de l’artista palestí Karim Shaheen, on a través de la fusió de les arts visuals, els nous mitjans, el documental i el teatre d’objectes, ens endinsem en un viatge introspectiu pels seus somnis i il·lusions. O ‘Boxes’, potser un dels espectacles més petits i íntims mai creats, de la companyia italiana de teatre visual i d’objectes Unterwasser, que ja ens va visitar en una edició anterior d’IF Barcelona.

Novetats d’aquesta edició: Teixidores i nova aliança amb la Fundació Joan Brossa

Dues noves propostes prenen forma en aquesta edició. D’una banda, s’incorpora una trobada professional de pensament al voltant del treball en xarxa dins del sector, anomenada Teixidores. Un encontre internacional de pensament i transmissió d’eines, continguts i pràctiques, que té com a objectiu enfortir el sector del teatre visual, de titelles i objectes, facilitant l’intercanvi entre professionals nacionals i internacionals. Aquest esdeveniment es desenvoluparà durant dos dies intensius de pràctiques a La Model de Barcelona, amb un precedent pilot a l’Institut del Teatre en l’edició anterior.

Imatge de TALLER – OBJECT SCORE, amb Duda Paiva. Foto companyia

D’altra banda, s’ampliaran les activitats d’IF Barcelona més enllà de les dates del festival, una continuació d’activitats que s’han anat fent de manera aïllada, però que ara es consolidaran i ampliaran en col·laboració amb la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures de Barcelona. A partir d’aquest any, aquesta seu acollirà tant IF Barcelona com gran part de la programació expandida, sota el títol ‘Objectes perduts’.

Com a inici d’aquest programa, a més de residències i tallers a diversos espais de la ciutat i l’àrea metropolitana, la Fundació Joan Brossa acollirà Objectes estranys parlant coses sense sentit, d’Artistas Salchichas i El Conspirador o Conspiradora de Marc Vilanova, consolidant-se com a seu principal d’IF Barcelona.

Imatge de EL SO DELS TITELLES, d’Andrea Cruz i Toni Masegosa. Foto companyia

Amb aquest programa anual, IF Barcelona es converteix en un projecte de continuïtat i en plataforma de suport i visibilització del sector, en línia amb la vocació de l’Associació Interseccions, base i nucli del festival.

Ampliem la xarxa d’espais col·laboradors

A banda de la Fundació Joan Brossa, l’edició X d’IF Barcelona compta amb nous aliats com La Model, La Caldera o el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Mantenim la col·laboració iniciada el 2022 amb el Mercat de les Flors, i continuem treballant amb socis com Santa Mònica i l’Institut del Teatre.

Formacions

En l’àmbit de la formació, el titellaire palestino-jordà Husam Abed oferirà un taller i una xerrada sobre resistència cultural en les arts escèniques palestines, mentre que Nilo Gallego i Frankuu Carrascosa impartiran un taller sonor per a persones amb dificultats auditives.

Imatge de PONÈNCIA – EL RIFLE DE TXÉKHOV, ESCRIPTURA PER A TEATRE DE TITELLES, amb Gigio Brunello. Foto companyia

Escoles i treball comunitari

Continuem treballant amb escoles, aquest any amb dos projectes col·laboratius amb el Teatre Artesà, i també desenvolupem un projecte comunitari amb el MNAC, denominat Comunitat 360 MNAC, en col·laboració amb el Secretariat de Sants.

Què és IF Barcelona?

IF Barcelona (IF d’imaginació i formes, però també del «si» condicional anglès) parteix de dos conceptes que formen una premissa: i si… i si un determinat espai, un edifici, un objecte, fos una altra cosa del que estem avesats a veure-hi?

El sector del teatre visual, objectes, titelles i altres formes animades a Catalunya constitueix una àrea important quant a creativitat i projecció internacional. Tot i així, no hi ha el merescut reconeixement explícit d’aquesta riquesa cultural.

Imatge de CRAMPS. LABORATORIO DE CALAMBRES SÓNICOS, de Nilo Gallego i Frankuu Carrascosa. Foto companyia

IF Barcelona vol omplir aquest buit establint unes línies mestres en una direcció estratègica, encaminades a potenciar la creativitat del sector, consolidar les bases actuals i acomplir una tasca de projecció internacional.

IF Barcelona està impulsat per l’Associació Interseccions.

Qui ho organitza?

IF BARCELONA 2024. X edició
Dramatúrgies de la imatge
Organitza i produeix:
Associació Interseccions
Idea: Toni Rumbau
Direcció: Sara Serrano
Curadoria: Sara Serrano i Jordi Alomar
Grafisme: Tomeu Mulet
Comunicació: Javi Leal
Premsa: Còsmica
Documentació vídeo: Diego Rampelini,
Documentació fotografia: Laura van Severen
Producció: Neus Masdeu, Christian Betanzos
Acompanyament convocatòria amb Fira Mediterrània Manresa: Margarida Troguet
Assessorament internacional Teixedores (Trobada PRO): Marta Oliveres

Amb la col·laboració de: Mercat de les Flors, Graner-Centre de creació de dansa i arts vives, Centre de les Arts Lliures – Fundació Joan Brossa, La Model, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pis Fundació Ymbernón Augé, Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, Santa Mònica, Teatre L’Artesà, Secretariat de Sants, Fira Mediterrània de Manresa, L’Estruch-Fàbrica de creació de les arts en viu, La Bayka, MIT.

Imatge de WAR MAKER, de Dafa Puppet Theatre. Foto companyia

Amb el suport de: Oficina de Suport la Iniciativa Cultural – Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Sabadell, Ajuntament d’El Prat del Llobregat, Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans, INAEM, Institut Ramon Llull, Catalan Arts, Acción Cultural Española (AC/E).