(Imatge: Criatures, d’Aimar Galdos i Helena Munoz)

S’inicia el proper 2 de novembre l’IF Barcelona 2024, en la seva desena edició, un festival que es defineix com Plataforma de Teatre Visual Titelles i Objectes. L’IF tindrà lloc del 2 al 30 de novembre a diferents espais de Barcelona i altres localitats dels entorns. Amb direcció de Sara Serrano, l’IF ha presentat un programa d’una enorme i rica extensió, ple de trobades, presentacions i espectacles que es podran veure durant tot el mes.

L’edició d’enguany pren el lema ‘Dramatúrgies de la imatge’ i proposa més d’una trentena de propostes nacionals i internacionals que es podran veure a 13 espais diferents.

Per veure en el seu conjunt l’extensió d’aquest programa, vegeu la pàgina web del Festival on apareixen amb claredat les diferents activitats, aquí https://ifbarcelona.cat/es/

El Festival IF Barcelona

IF Barcelona és un projecte que va néixer el 2015 al Centre Arts Santa Mònica de la mà de l’Associació Interseccions, arran de l’exposició Figures del Desdoblement. Al llarg de la seva trajectòria, el festival ha crescut i s’ha consolidat, convertint-se en un referent per a la creació, investigació i exhibició d’aquestes disciplines. Aquesta edició amplia les seves activitats i reforça dues noves línies: una seu per a realitzar activitats durant tot l’any amb la col·laboració del Centre de les Arts Lliures de Barcelona-Fundació Joan Brossa, on es realitzaran activitats sota el nom d’Objectes perduts, i Teixidores, una trobada professional internacional.

Imatge: presentació del procés de creació de ‘El so dels Titelles’, d’Andrea Cruz i Toni Masegosa. Suralita, Manacor, 2024. Foto: Jordi Alomar

Amb més d’una trentena de propostes nacionals i internacionals al llarg de tot el mes de novembre, IF Barcelona concentra espectacles de diversa tipologia, tallers, conferències, projeccions audiovisuals i molt més, mantenint viva la seva vocació d’innovació i tradició.

Enguany, IF Barcelona compta amb 13 espais col·laboradors a Barcelona i arreu, com el Mercat de les Flors, Santa Mònica, l’Institut del Teatre, L’Estruch, L’Artesà i nous llocs com La Model, La Caldera, el MNAC i la Fundació Joan Brossa, entre altres. Aquest projecte en xarxa i amb complicitats diverses, permet convidar artistes locals i internacionals, i facilitar un espai transversal d’exhibició, investigació i creació.

TEIXIDORES. Trobada PRO de pensament: fent xarxa al sector del teatre visual, d’objectes i titelles. Dies 2 i 3 de novembre. A La Model

– 2 de novembre | de 10:30 h a 19:30 h i 3 de novembre de 10: 30 h a 16:30 h | La Model
Inscripcions i programa complet a www.ifbarcelona.cat
– Dues jornades intensives de trobada de pensament al voltant de pràctiques de treball en col·laboració, articulades a través de tres blocs: formació, pensament i exhibició.

2 DE NOVEMBRE

10:30 h. PASSEJAR I PENSAR. Recorregut per La Model.

11 h a 13:30 h. MÉS ENLLÀ DEL CONCEPTE DE PROGRAMACIÓ: IDENTITATS I MANERES DE FER EN XARXA. Trobada entre professionals, projectes i públics. Intercanvi d’experiències, necessitats i expectatives.

Participants: Espais col·laboradors d’IF Barcelona, estructures i projectes del sector a Catalunya, artistes i companyies participants al festival, públic interessat.

Modera: Margarida Troguet.Gestora escènica i curadora, especialitzada en el desenvolupament de continguts i l’acompanyament de projectes artístics per a creadors i estructures escèniques. Actualment, ocupa el càrrec de vicepresidenta del CoNCA.

13:30 h a 15 h. Dinar PRO al pati de La Model.

15 h a 18 h. Activitat simultània de 1 h 30 min. de durada, es realitzarà alternativament en dos grups.

  • RE-CONNECTA. Joc de connexió de conceptes i accions per desenvolupar la la gestió cultural creativa. Per Marta Oliveres, gestora cultural especialitzada en arts escèniques i desenvolupament internacional. En 2019, després de MOM-EL VIVERO (1991-2016), impulsa i crea EL ÁLAMO, un entorn generador de creativitat per treballar i col·laborar en projectes culturals, així com per desenvolupar relacions internacionals.
  • DE VEÏNA A VEÏNA: OBRIR LA CASA PER CREAR COMUNITÀRIAMENT, per Juan Pedro Dioutaiuti Pares i Helena Muñoz Villena. Una conversa sobre projectes comunitaris en l’àmbit cultural.

Juan Pedro Dioutaiuti Pares: Amb més de 20 anys d’experiència, el seu treball se centra en l’acompanyament de processos per a la creació d’activitats i projectes participatius. És especialista en la creació d’aliances de cooperació local i en la dinamització d’entitats de base social i cultural, promovent el treball comunitari i la consolidació de xarxes.

Helena Muñoz Villena: Especialitzada en art i educació, així com en polítiques culturals comunitàries. Com a gestora i mediadora cultural, ha desenvolupat i acompanyat projectes comunitaris i pràctiques artístiques col·laboratives, treballant en processos que es troben a la intersecció entre la creació, la recerca i l’educació.

18 h. Cafè, espai de descans.

18:30 h a 19:30 h. Projectes en residència a IF Barcelona: obertura de procés.

  • LABOR, de Pepe Seguí. Un projecte inspirat en els textos de William Morris que explora els conceptes de treball, esclavatge i consumisme a través de l’ús d’objectes, mecanismes i recursos audiovisuals.

Pepe Seguí, exmembre de Cabosanroque i artista multidisciplinari, va reprendre la seva trajectòria artística el 2022 amb la instal·lació sonora Tocant a morts, després d’uns anys dedicat a l’artesania. Actualment, es troba en fase de creació d’un nou projecte, Labor, com a resident d’IF Barcelona.

  • YO QUIERO MIRAR DENTRO DEL CRÁTER DE UN VOLCÁN CUANDO ESTÉ A PUNTO DE ESTALLAR, de Javiera Gazitua. Espai instal·latiu on la narrativa flueix al voltant dels espectadors. Projecte que explora la relació entre els processos naturals i els emocionals humans, articulant-se a través de conceptes com la latència, el paisatge, el volcà, l’aparició de la imatge, la llum, l’ombra, el desig inconclús, la tranquil·litat abans de l’esclat i la proximitat del material volcànic.

Javiera Gazitua és actriu, dramaturga i directora escènica. Durant anys ha aprofundit en la investigació sobre la interrelació entre la llum, l’ombra i la imatge, explorant com aquests elements poden dialogar entre l’escena i la instal·lació, amb l’objectiu de descobrir nous llenguatges artístics.

3 DE NOVEMBRE

10:30 h EL SO DELS TITELLES, Andrea Cruz i Toni Masegosa.

Una instal·lació interactiva visual i sonora, resultat de l’estudi i l’exploració de la rica tradició del teatre de titelles de la Mediterrània.

*Projecte guanyador de la 1a Convocatòria de creació conjunta amb la Fira Mediterrània de Manresa.

11 h a 12 h. CORRÈSPONDENCIA POÈTICA. Posada en comú d’una acció de correspondència prèvia entre Dora Cantero i Alberto Conejero, centrada en el concepte de “fer en col·laboració”.

Modera: Margarida Troguet.

Dora Cantero, autora, actriu, locutora, directora d’escena, titellaire i dramaturga, manté una correpondència poètica amb Alberto Conejero, poeta, dramaturg i artífex del nou Festival de cos, objecte i lloc específic C.O.S.A, que se celebra a Vilches, Jaén.

12 h a 14 h. TRANSVERSALITATS I TREBALL EN XARXA. Un espai de trobada per teixir complicitats en perspectiva internacional.

Hi participen:

Gino Coomans. Programació i relacions internacionals en el Bronk Theater, Brussel·les (Bèlgica). 
Silvia Maldini. Artista multidisciplinar, docent i investigadora (Buenos Aires, Argentina).
Nuno Pinto. Director del Festival Inpróprio (Ovar, Portugal).
Modera: Javier Cuevas. Creador, intèrpret i dramaturg del moviment. En l’actualitat és director artístic de La Caldera, Barcelona.

14 h. Conclusions i posada en comú de la relatoria gràfica feta al llarg de les jornades per l’artista Xesca Salvà.

Artista reincident d’IF Barcelona, ​​Xesca Salvà compagina el treball d’escenografia per a teatre amb peces de creació pròpia que transiten els límits entre la instal·lació i la performance.

14 h – 16:30 h. Instal·lació PUPPETS & VINYL, per Oriol Ferre, seguit de la Ràdio Live CONNEXIONS, MÚSICA, TITELLES I PRESONS i pica-pica de comiat.

Oriol Ferre és gerent del Centre de Titelles de Lleida i codirector, juntament amb Elisabet Vallvé, de la Fira de Titelles de Lleida. A més, és artista titellaire i gran aficionat a la música. Amb aquestes intervencions, Oriol ens parla de música, titelles i presons, situant-se en l’antic centre penitenciari de Barcelona.

Aquesta sessió de cloenda està dedicada a totes aquelles persones que, en algun moment, van patir aquest lloc i van trobar vincles per fer-lo més humà.