La setena edició de Castro Festival oferirà 18 representacions a les localitats d’Alfondeguilla, Artana i Xóvar, de Castelló, entre els dies 31 de juliol i 4 d’agost de 2024.
Companyies de Brasil, Colòmbia, València, Castelló, Alacant, Castella-la Manxa i Catalunya portaran als veïns i visitants d’aquestes petites poblacions una sèrie de divertides i variades propostes dins del denominat Castro Festival (Festival de les Arts al Voltant del Castell de Castro), punt emblemàtic en l’entrada a la castellonenca Serra d’Espadà.
Visió d’Alfondeguilla. Foto Ajuntament d’Alfondeguilla
Un festival organitzat per CeBe Muntatges Teatrals amb les col·laboracions de la Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura i els ajuntaments d’Alfondeguilla, Artana i Xóvar.
Ha sigut precisament a la casa consistorial de Xóvar on ha tingut lloc l’acte de presentació del setè Castro Festival, amb la presència de la seua alcaldessa, Lorena Bonifás, acompanyada per la regidora de Cultura, Celia García; l’alcalde d’Alfondeguilla, Salvador Ventura; el regidor de Cultura d’Artana, Benjamín Villalba; i el diputat provincial de Cultura, Alejandro Clausell, en el seu primer acte oficial a Xóvar.
El Pont de l’Aigua, d’Alfondeguilla. L’Aqüeducte d’Alfondeguilla anomenat el Pont de l’Aigua, és un aqüeducte ubicat en un lateral de la carretera que uneix Alfondeguilla amb Azuébar, pel que sembla va ser construït originalment en temps dels àrabs, per portar l’aigua d’una banda a l’altra del riu Belcaire. Foto Juan Emilio Prades Bel. Wikipedia
La programació s’iniciarà el dimecres 31 de juliol amb la dansa-teatre de La princesa de la mochila amarilla, a càrrec de la companyia valenciana Takiri. En els dies següents es podrà veure Monstres, de la castellonenca Xarop Teatre; des d’Alacant arribarà Sabores, de Pàmpol Teatre, amb la seua mescla de gags i música; mentre que Tragaleguas (Guadalajara) presentarà la tradicional tècnica japonesa de contar històries Kamishibai.
Imatge de ‘Insectes’, de LAPinzón. Foto companyia
L’aportació internacional serà amb la companyia brasilera Amarúa, que protagonitzarà dues obres: la musical El hombre banda i la circense Ele me ama. Mentre que LAPinzón (Colòmbia) organitzarà la cercavila participativa Insectes, a més de conduir el taller de creació i maneig de titelles de carrer, que tindrà lloc en les tres localitats, amb la seua consegüent desfilada, Bichos, protagonitzat pels assistents al taller.
Imatge de Kamishibai, de Tragaleguas (Guadalajara). Foto companyia.
Un escenari especial és sempre el Pont de l’Aigua d’Alfondeguilla. L’espectacle nocturn previst per a enguany en aquest espai natural és Hai i el peix daurat, de la companyia catalana Giramàgic. Per a aquesta edició s’habilitarà una passarel·la que permetrà l’accés de persones amb mobilitat reduïda.
Imatge de ‘La princesa de la mochila amarilla’, de la companyia valenciana Takiri. Foto companyia
Per a tancar l’edició, la hilarant història de Ferdinando, a càrrec de la companyia alacantina Pàmpol Teatre, amb marionetes a grandària real.
A més, es programa la Trobada Titellaire, a celebrar a Alfondeguilla, per a reunir els integrants de les companyies participants al Castro Festival, donar-los a conèixer entre si i analitzar la situació actual del teatre, així com obrir la possibilitat a nous vincles.
Un festival que dinamitza aquestes tres localitats d’interior
Castro Festival aporta programació cultural de qualitat a Alfondeguilla, Artana i Xóvar, tres localitats d’interior que tenen en aquest esdeveniment un dels seus principals moments artístics al llarg de l’any. Un al·licient per als seus veïns, així com per als seus visitants, amb l’afegit de celebrar-se en unes dates estiuenques que estimulen el goig de les famílies al complet.
Imatge d’Artana. Foto adrianripollescanos. Wikipedia
La regidora de Cultura de Xóvar, Celia García, destaca que “per al nostre poble és molt important que es faça aquest festival, ja que ens ajuda a situar-nos en el mapa cultural de la comarca i permet que totes les generacions gaudisquen juntes. La programació d’enguany supera la de la passada edició i ho gaudirem”, paraules amb continuïtat a càrrec de l’alcaldessa, Lorena Bonifás: “Estem molt contents amb el que es farà enguany i esperem aportar una miqueta més en el següent, i així igualar-nos a la resta de pobles participants”.
Castro Festival va sorgir a Alfondeguilla. El seu màxim representant municipal, Salvador Ventura, llança la següent invitació: “Que la gent s’involucre i realitze un itinerari pels tres pobles per a veure els espectacles”. Prompte es va adherir Artana, i el seu regidor de Cultura, Benjamín Villalba, assegura que “el nostre poble està encantat amb aquest festival, que ens posa en valor i ens dona vida. Els veïns agraeixen tenir als seus carrers aquests espectacles, sense necessitat de desplaçar-se. A més, aporta un important efecte turístic”.
Imatge de Xóvar. Foto Ajuntament de Xóvar
Des de les tres localitats s’agraeix a CeBe Muntatges Teatrals la iniciativa i el treball de cada any, una felicitació compartida pel diputat provincial de Cultura, Alejandro Clausell, qui destaca “el treball i l’energia que es posa en Castro Festival, portant la cultura a aquests pobles petits. Aquesta tasca és fonamental i la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ho té molt clar”.
Per la seua part, Carles Benlliure, de CeBe Muntatges Teatrals, ha agraït el compromís dels presents amb el festival i comenta el desig que puga estendre’s a altres localitats, al mateix temps que convida a veïns i turistes a gaudir amb el programa i amb la bellesa d’aquests tranquils pobles de l’interior castellonenc.