Tres personatges populars de les ciutats d’Olot, Vic i Figueres es trobaran, fins al 13 de març, en una exposició al Palau Moja de Barcelona. Es tracta dels capgrossos Cap de Lligamosques, en Berruga i el Cap de Llúpia. Amb aquesta mostra, es pretén posar de relleu els elements comuns de la imatgeria popular d’aquestes tres ciutats.
Un dels capgrossos més antics documentats a Catalunya és precisament el Cap de Lligamosques, d’Olot, atribuït a Ramon Amadeu. És un personatge curiós que tenia la missió, temps enrere, d’obrir el pas dels gegants. Com els seus veïns de Vic i de Figueres, forma part dels esparriots, personatges que obren els seguicis festius i acompanyen algun dels balls. El mot “esparriot” prové de “parrac”, i fa referència a aquella persona que vestia amb roba esparracada. Estan relacionats els pierrots i arlequins de la Commedia dell’arte.
Cesc, aquesta exposició és molt curiosa. desconeixia completament aquestes figures amb berrugues i em recorden el personatge de Gianduja, l’heroi popular del teatre de titelles del Piemonte, a Itàlia, que també té berrugues. Crec que una de les explicacions d’aquests grans i berrugues és que són un sucedani de les banyes del Banyeta, vull dir el Dimoni. Així es sol dir a Itàlia al respecte. De fet, crec que el personatge d’Arlequí també té aquestes “banyes” -grans i berrugues- i com se sap, Arlequí ve directament de l’infern (Dante el posava a un dels cercles infernals, si no m’equivoco). Potser aquestes berrugues dels capgrossos catalans vinguin d’aquestes banyes escapçades arlequinianes… En fi, ho he trobat molt interessant, per seguir-ne parlant en altres articles…