Titelles Vergés

Sebastià Vergés, pare i fill. Foto Jesús Atienza.

TITELLES SEBASTIÀ VERGÉS – 100 ANYS DE VIDA 

  • Històrica companyia catalana de tres generacions de titellaires iniciada per Sebastià Vergés i Prats (1900-1974), el qual comenta a actuar el 1910, amb només 10 anys, com a aprenent del titellaire Jaume Anglés i Vilaplana  que l’instrueix en els secrets de l’ofici. L’entroncament de Sebastià Vergés i Prats amb l’escola clàssica de l’anomenat Titella Català és total i li ve donat per diverses vies: Joan Palou, Jaume Anglès Vilaplana i Juli Pi.
  • Els seus fills Sebastià (1929) i Martí (1931) s’uneixen al grup, que viatja per tot Catalunya i treballa de manera estable al Turó Park, al Tibidabo i als locals i cafès barcelonins més coneguts, així com en totes les festes patronals i populars dels barris de Barcelona.
  • Durant la Guerra Civil, Antoni Vergés i Prats lluita al costat de la República i és condecorat. Després és detingut, confinat al camp de concentració d’Argelers (França) i, finalment, deportat a Cervera. Sebastià Vergés i Prats, com que era fill gran de viuda, no és militaritzat i es queda a Barcelona, on participa en els actes de la Generalitat i en els mítings republicans. El final de la guerra marca una clara ruptura en tot el món dels titelles i en el de l’escena en general.

ETAPA DE LA DICTADURA

  • Els vencedors fan obligatori l’ús del castellà i imposen que, a partir de llavors, els titelles únicament poden anar adreçats al públic infantil. Això fa que la majoria de les obres anteriors ja no serveixin i que s’hagin de modificar tots els repertoris i personatges per adaptar-los al nou públic. En aquests anys difícils, als Vergés no els queda cap altre remei que adaptar-se a la nova situació i iniciar una nova etapa.
  • Al 1960 pren més protagonisme Sebastià Vergés i Cadena (actual degà en actiu dels titellaires) que juntament amb el seu oncle Antoni Vergés i Prats formen un duet notable, amb una tècnica de manipulació excepcional.
  • Són uns dels pioners de la televisió Espanyola, del 1959 al 1961, amb 28 programes de televisió fets als estudis de TVE de Miramar, amb el conegut presentador radiofònic Joan Viñas. Gràcies a la televisió el personatge principal, Panxito, creat per Sebastià Vergés i Cadena l’any 1947, es converteix en l’heroi dels nens de diverses generacions.
  • El 1973, l’Institut del Teatre atorga a Sebastià Vergés i Prats el Premi de Honor a la trajectòria artística, amb un gran homenatge de tota la professió.

RENOVACIÓ :

  • Sebastià Vergés i Martínez (1958), tercera generació, de molt petit ja rep els ensenyaments i la preparació acurada i directa del seu avi. L’any 1965 quan té 7 anys comença d’ajudant del seu pare i també de l’oncle Antoni Vergés i Prats, que durant més d’una dècada també li faran de mestres.
  • Sebastià Vergés és el renovador i continuador de la companyia en un doble vessant: fa produccions noves i alhora recupera obres antigues quasi oblidades en el temps. L’any 1984, amb el seu pare, recupera l’obra clàssica ‘Festa Major o la Murga dels ben fets’ al Teatre Romea de Barcelona, dins del VI Festival de Titelles de Barcelona. Com a membre més inquiet de l’última generació, Sebastià Vergés i Martínez ha realitzat treballs de manipulació d’objectes i ninots en publicitat, televisió i doblatge de pel·lícules; a més de titellaire, és pallasso i ventríloc. Innova el titella català, construint un prototip en fibra de vidre que té mecanismes per fer moure la boca i els ulls, amb una sola mà, que pot representar un avenç important per al titella tradicional català del futur.
  • Actualment Sebastià Vergés i Martínez dirigeix la companyia conjuntament amb Montserrat Albalate, i aquests anys han creat nous muntatges com:
  • ‘L’invent del professor Ximplet’, ‘L’aniversari de la senyora Antònia’, ‘La Laia i l’avi Vicenç’, ‘Els pastorets, fum, fum, fum’, ‘Les vacances dels 3 porquets’, ‘La màquina dels caramels’, ‘Ara ve Nadal!’, ‘El restaurant d’en Titella’, ‘Els pastorets de cartró’, ‘Els 3 porquets’, ‘La Castanyera’, ‘Contes de Nadal’, ‘El rei que tenia el nas vermell’, ‘El Nadal dels 3 porquets’, ‘La Caputxeta’, ‘El retorn dels putxinel·lis d’en Rusiñol’, ‘Hansel i Gretel’, ‘Clàssic’ , ‘Els Pastorets titelles’ i ‘La llegenda de Sant Jordi i el drac’, ‘El retorn dels putxinel.lis’, ‘El titella pròdig’.
  • La Companyia Titelles Sebastià Vergés ha participat a nombroses mostres i festivals internacionals de titelles, en què ha obtingut un gran èxit i un reconeixement general.